SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymnastiken i HGF
HGF har två olika inriktningar - Barngymnastik och Truppgymnastik. 
Inom barngymnastiken finns det fr o m VT18 dels Familjegrupper och Barngrupper. Här är träningarna inriktade på rörelse och träning på de 12 grundformerna, för truppgymnastiken är träningen inriktad på att lära sig övningar inom truppgymnastikens tre discipliner - matta, hopp och fristående. Truppgymnastiken är i sin tur uppdelad i Basgrupper, Breddgrupper och Tävlingsgrupper.

Vi försöker hela tiden att öka antalet gymnaster och det som krävs är ledare och halltider. Tack vare de nya ledarna så har vi lyckats öka antalet gymnaster till f.n. strax över 450 gymnaster.

Gruppstruktur VT2020
 Grupptyp Gruppnamn Träning
 Familjegrupp Familjegrupp: barn tränar med en förälder 1 tim/veckan 
 Barngrupper Barngymnastik yngre: Safir, Smaragd och Äpplet
 Barngymnastik äldre: Rubin och Ny bas
 1 tim/veckan
 
 Basgrupper  Truppminiorer 
 Blå (äldre nybörjaregrupp)
 1,5 tim/veckan
 
 Breddgrupper  Blåröd G, Blåröd S, Blåröd V och Blåröd (förberedande tävling)
 Orangeröd (grupp med gymnaster över 13 som får tävla)
 2x1,5 tim/veckan
 2x2 tim/veckan
 Tävlingsgrupper  Röd 4 & 5 och RödRiks, Ljuslila 2 och LjuslilaRiks 5,5 - 8,5 tim/veckan
 


Ifall man inte kan gå på en träning pga bortvaro eller sjukdom så ska man i god tid meddela det till ledaren. De yngre grupperna brukar meddela via sms till ledaren, medan de äldre brukar ha en sluten facebooksida där de lägger in denna sorts meddelande. 

Även ledaren ska anmäla inställda träningar i god tid - detta görs oftast via mail eller facebooksida. Vi försöker oftast lösa träningen med reservperson eller att hjälpledarna får ansvar för att aktivera barnen istället för att helt ställa in träningen - dock måste då träningen anpassas till den nivån som närvarande ledare har utbildning för. Ibland kan frånvaron bli akut och kanske lösas genom att ett par grupper tränar ihop. 

Det kan förekomma oanmälda samträningar med andra gymnaster - inom gymnastiken är vi vana vid att samsas både om lokalen och närvarande ledare. Ibland samtränar man helt tillsammans eller så är man bara samtidigt i samma lokal. Ett tillfälle kan vara när en grupp som ska iväg och tävla behöver köra ett par extra pass utanför sina ordinarie träningstider och då får de oftast dela lokal med en annan grupp.

Om du har ett barn som är känsligt för förändringar som byte av ledare och/eller andra gymnaster på plats så bör du informera ledaren om detta. Vi kan inte lova att det inte blir sådana byten, men vi kan försöka uppmärksamma situationen ifall vi vet om det. Även du som förälder har ett ansvar att här stötta ditt barn så att det blir naturligt att flera kan vara i hallen samtidigt och att det kan vara olika ledare.

Våra Ledare
Alla våra ledare ska vara medlemmar i vår förening och ha utbildning på den nivå de är tränare. Gästledare kan vara inbjudna till specifika träningar och behöver då inte vara medlemmar i vår förening, dock ska de alltid ha rätt utbildning. Alla ledare arbetar ideellt i vår förening - vi utbetalar endast mindre arvoden.

I alla grupper finns minst en ledare som genomgått utbildning hos Svenska Gymnastikförbundet. Utbildningen är lägst på den nivå som behövs för att träna den specifika gruppen. Till sin hjälp har ofta ledaren en eller flera hjälpledare - detta kan vara andra gymnaster eller föräldrar. Gymnasterna ska minst ha Hjälpledarutbildning, men de kan också ha en högre utbildning och ändå vara hjälpledare. Föräldrar kan vara hjälpledare i Barn och Basgrupper utan utbildning, men vi förespråkar alltid att även de ska gå minst Basutbildningen.

Föreningen bekostar alla utbildningar för sina medlemmar - en förutsättning är dock att man arbetar som ledare ett par terminer efter genomgången utbildning.

För att gymnasterna ska få träna på fria rotationer (volter) krävs dels en speciell nivå på utbildning hos ledaren, men även en speciell försäkring som föreningen tecknar. Den försäkringen tecknar föreningen för Basgrupper och uppåt.

För att få tävla inom truppgymnastik krävs att föreningen tecknar en Tävlingslicens - det görs automatiskt för våra tävlingsgrupper och efter behov kan den även tecknas för våra Breddgrupper om de ska vara med på en tävling.

Alla våra gymnaster och ledare är försäkrade såsom medlemmar i föreningen - olika försäkringsnivåer beroende på träningsnivå.

Våra Ledare är föreningens viktigaste del - det är de som ser till att ditt barn får hålla på med gymnastik!

Vi behöver alltid fler som hjälper till!!  Är du intresserad så prata med någon ledare eller maila oss